Echipamentul este capabil să măsoare tipare de împrăștiere a razelor X la unghiuri foarte mici, mici și mari, pe o varietate de materiale, precum polimeri, diferite tipuri de macro-molecule, materiale oxidice și nanomateriale (pulberi și filme subțiri). Cu o acoperire unghiulară vastă necesară structurilor ierarhice, tehnica oferă soluții pentru aplicațiile ce necesită informații conexe cu imagistica și rezoluția atomică (sub 1 µm și peste 10 Å). Performanțele inovative, versatilitatea și gama largă de medii ale analizării specimenului oferă echipamentului posibilitatea rezolvării unui număr mare de aplicații, precum transformare de fază în polimeri, determinarea cristalinității polimerului, detecția cristalinității la limite inferioare, rezolvarea structurii proteinelor, investigarea nanostructurilor fibrelor de mătase, investigarea nanoparticulelor de Au etc.
Spectrometrul secvențial de fluorescență de raze X (XRF) Thermo Scientific ARL PERFORM’X reprezintă o platformă rapidă și precisă pentru analizarea a până la 90 de elemente din aproape orice eșantion solid sau lichid. Avantajele aceste tehnici analitice sunt: prepararea probei de analizat se face simplu și rapid, analiza întregii suprafețe a probei, a unei porțiuni sau a unor puncte de pe suprafață, rapiditate în analiză, stabilitate ridicată și precizie excelentă, interval dinamic larg (de la nivel de ppm până la 100%).
Spectrometrul poate rezolva problemele în ceea ce privește compoziția în procese industriale dificile și aplicații de calitate în industrii diverse precum industria alimentară, cimentului, sticlei, refractarelor, minieră, polimerilor, petrolului sau metalurgiei. Laboratoarele academice sau de cercetare care au ca domeniu de activitate siguranța alimentară, știința materialelor, protecția mediului, criminalistică, geochimie și inginerie auto pot beneficia de performanțele și versatilitatea unui astfel de echipament.
Liofilizatorul este o instalație unicamerală în care decurg procesele de înghețare-depresurizare-sublimare pentru cantități foarte mari de substanțe în vederea eliminării solventului fără a afecta structura solidă a materialului. Camera deține 14 rafturi cu o suprafață desfășurată de 11,3 m2, cu o distanță între rafturi de 33 mm, ceea ce asigură o omogenitate termică mare pe vertical, putând astfel să desublimeze pe condensator o masă de 90 kg de gheață, performanța acestuia fiind de 75 kg/24 h.
Datorită construcției simple, se poate utiliza foarte ușor în domenii precum industria alimentară (deshidratarea fructelor, legumelor, lactatelor, plantelor, condimentelor etc.), industria farmaceutică (eliminarea solvenților din produși farmaceutici) sau pentru conservarea materialelor (obiecte arheologice, uscarea cărților etc.).
© 2021 Centrul Național de Cercetări Științifice pentru Siguranța Alimentară. Powered by Emiral