Evaluarea microbiologică este esenţială pentru toată gama de produse alimentare (incluzând alimentele clasice, suplimentele alimentare şi alimentele speciale). În acest sens se vor achiziţiona echipamentele specifice laboratoarelor de microbiologie, dar şi echipamente consacrate care să poată analiza ADN-ul, ARN-ul sau proteine în general pentru identificarea fără echivoc a naturii alimentului (proteic), dar şi a gradului de denaturare. Investiţia în acest laborator este de ~3.97 mil RON.
În prezent laboratoarele acreditate din România realizează analiza microbiologică a alimentelor prin metode clasice care au la bază evidenţierea directă a unor specii microbiene, denumite indicatori microbiologici, a căror prezenţă şi cantitate indică riscul prezenţei altor contaminanţi biologici, inclusiv a agenţilor patogeni. Aceste metode presupun izolarea şi identificarea parametrilor microbiologici utilizând medii speciale şi tehnici de identificare biochimică şi/sau serologică standardizate. Cu toate acestea, numeroşi factori biologici (ex. microorganisme potenţial patogene, microroganisme rezistente la antibiotice), virusuri sau factori biochimici (ex. toxine microbiene sau diferiţi produşi derivaţi din metabolismul microbian) nu pot fi decelaţi prin metode clasice.
Acest laborator îşi propune să dezvolte şi să aplice metode noi de detecţie a contaminanţilor microbiologici din alimente prin utilizarea unor instrumente şi tehnici de ultimă generaţie. Metodele moderne utilizate vor completa tehnicile clasice şi vor include:
Citometrul de flux Gallios este dezvoltat pentru piețele de cercetare și biofarmaceutice, cu un accent deosebit pe designul optic și electronic, combinat cu automatizări puternice și instrumente software și asigură achiziționarea eficientă de date de calitate excelentă de până la 10 culori, cu un design optic avansat pentru o sensibilitate sporită pentru teste multicolore.
Electroforeza capilară este un sistem dezvoltat pentru: analiza de proteine, toxicologie, compuși farmaceutici, analiza moleculelor mici (ioni) și acizi nucleici.
Sistemul are 2 detectori incluși (UV –VIS si DAD) și poate fi upgradat și cu alți detectori cum ar fi LIF.
Aceasta se poate cupla cu spectrometrul de masă, colectarea și prelucrarea datelor făcându-se cu ajutorul unui software inclus.
Caracteristici:
Absorbanță
Domeniu optic: 230-1000 nm;
Lățime de bandă: 4 nm;
Acuratețe: ±2 nm;
Repetabilitate: ±1 nm;
Interval fotometric: 0-4 OD;
Rezoluție fotometrică: 0,001 OD;
Acuratețe fotometrică: < ±0,010 OD ±1%, 0-2 OD;
Precizie fotometrică: < ±0,010 OD ±1%, 0-2 OD;
Lumină pierdută: <0,05% la 230 nm.
Fluorescență
Domeniu optic: 250-850 nm;
Increment de selecție: 1nm;
Lățime de bandă ajustabilă: EX-9/15 nm și EM-15/25 nm;
Interval dynamic linear: > 6 ordine de mărime;
Sensibilitate: 0,5 pM în placa de 96 și 1pM în placa de 384;
Luminiscență
Domeniu optic: 300-850 nm;
Increment de selecție: 1 nm și posibilitatea de detecție a mai multor lungimi de undă simultan;
Interval dynamic linear: > 6 ordine de marime;
Sensibilitate: 15 pM în placa de 96 și 30 pM în placa de 384;
© 2021 Centrul Național de Cercetări Științifice pentru Siguranța Alimentară. Powered by Emiral